Velkopáteční happening Ukřižování v Praze

Chodci na pražské pěší zóně mají letos opět možnost zažít mimořádnou podívanou. Na Velký pátek 18. dubna 2014 v 15:00 započne před chrámem sv. Mikuláše na Starém Městě happening „Poslední večeře Páně“, spojený s výrobou několikametrového dřevěného kříže. Kolem 16. hodiny vyrazí směrem k Jungmannovu náměstí průvod herců a hudebníků, kteří formou pouličního happeningu ztvární biblický pašijový příběh. Organizátoři srdečně zvou širokou veřejnost ke společné oslavě podstaty Velikonoc.

 

Foto: z předchozích happeningů

 

Projekt Ukřižování v Prazevznikl před čtyřmi lety ve spolupráci performera Jakuba Gottwalda, produkční Kristýny Hejlkové a Nadačního fondu Bible21. Na projektu se podílí skupina Long Vehicle Cirkusabsolventi alternativního a loutkového herectví DAMU a nonverbálního divadla HAMU. Akce každým rokem poutá pozornost stovek kolemjdoucích i řady celostátních medií.

 

    Foto z předchozích hapeningů

 

Velkopáteční happening začíná 18. dubna v 15:00 před chrámem sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí symbolickou Poslední večeří Páně. Diváci se mohou zapojit do výroby několikametrového dřevěného kříže a nechat se tak vtáhnout do děje. Průvod v čele s křížem vyrazí ze Staroměstského náměstí cca v 16:00 a jeho trasa povede Celetnou ulicí k Prašné bráně, odtud přes Příkopy a Můstek na Jungmannovo náměstí, kde akce vyvrcholí výjevem ukřižování.Na Jungmannově náměstí poté happening od 17 hodin pokračuje veřejným čtením biblických pašijových textů.

 

Akce se koná v rámci projektu Celonárodní čtení Bible, které letos proběhne již pošesté v desítkách měst a obcí po celé ČR. Cílem je připomenout si smysl velikonočních svátků a upozornit na Bibli jako naše společné kulturní a duchovní dědictví. Čtení Bible probíhá nejen v ulicích a na náměstích, ale také v knihovnách, knihkupectvích, kavárnách apod. Akci pořádá Nadační fond Bible21 ve spolupráci s řadou církví, občanských iniciativ a dalších organizací.

 

Záštitu nad Celonárodním čtením Bible převzal ministr kultury Daniel Herman, pražský primátor Tomáš Hudeček a předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr. Podrobnější informace včetně mapy veřejných čtení jsou k dispozici na www.ctenibible.cz

 

Pozvánku ke stažení na Velkopáteční happening Ukřižování zobrazíte po kliknutí SEM.

 

Kontakty

Velkopáteční happening:                                                                  Celonárodní čtení Bible:

Kristýna Hejlková, 723 338 034                                                        Tomáš Polívka, 775 200 765,

                                                                                                           www.ctenibible.cz

                                                                                             www.facebook.com/groups/ctenibible

 

 

Kontakt pro media:

Radka Prošková, 608 274 417